3000 nätter

3000 Layla
fredag 11 november 2016 kl 19:30

Filmnummer: 

51

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Premiärdatum: 

2016-11-04

Åldersgräns: 

Längd: 

103 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Layal, en nygift palestinsk lärare, blir arresterad och oskyldigt dömd till åtta års fängelse efter att hon plockat upp en ung liftande man. Hon hamnar i ett israeliskt kvinnofängelse där palestinska politiska fångar hålls tillsammans med israeliska kriminella.
Layal hinner knappt lära sig fängelsets knep för överlevnad innan hon upptäcker att hon är gravid. Hon inser motvilligt att hon kommer tvingas att föda sitt barn innanför fängelsets murar, samtidigt som fängelsets chefer tvingar henne spionera på sina medfångar. Den spända situationen intensifieras alltmer och Layal hamnar i en position där hon måste fatta avgörande beslut för sin egen och sitt barns framtid.

I sin första spelfilm utforskar dokumentärfilmaren Mai Masri den israeliska ockupationen av Palestina. Hon är en palestinsk regissör som studerat film på University of California och San Francisco State University. I en intervju i Indiewire säger hon om sin önskan för publiken:  “Jag vill att de ska bli rörda och inspirerade av historien, känna humanismen och motståndskraften hos dessa kvinnor. Jag vill att 3000 nätter ska ha en universell dragningskraft i samklang med teman som moderskap, frihet och rättvisa, oavsett plats i världen.”

Betygsättning: 

Inga röster än