Bortom Lampedusa

Fuocoammare
lördag 12 november 2016 kl 16:00

Filmnummer: 

57

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Premiärdatum: 

2016-09-02

Åldersgräns: 

Längd: 

108 min

Svensk distributör: 

Handling: 

20 mil från Italiens fastland och 10 mil från den afrikanska kusten ligger ön Lampedusa. Varje år sedan början på 2000-talet har desperata flyktingar i rangliga farkoster sökt sig mot ön i hopp om ett Europa som är lösningen på alla problem. På vägen dör många i vågorna; över 15 000 människor har mött döden här. Mångdubbelt fler har nått öns fasta mark för vidare transport mot det hägrande fastlandet. Samtidigt som ön är fokus för så många människors desperata förhoppningar, är den också hem åt drygt 6 000 bofasta.

Dessa två element – flyktingkatastrofen och vardagslivet på Lampedusa – vävs ihop av filmaren Gianfranco Rosi. Under ett år bodde han på Lampedusa och följde såväl vanliga öbor som sjöräddare och flyktingar. Filmen ägnar lika mycket tid åt ostronfiske och låtönskningar i radio, som desperata nödrop och undsättningar av utmattade människor som precis har varit med om sitt livs största trauma. Länken mellan dessa ytterligheter är öns enda läkare, Bartolo.

Vi får också följa Samuele som visar hur svårt det är att se den stora tragedin, när man är nio år och mitt uppe i sitt eget liv med engelska glosor, lapp för ögat och något så förödande pinsamt som att tillhöra en gammal fiskarsläkt och bli hjälplöst sjösjuk så fort man kommer på en båt.

Betygsättning: 

Inga röster än