Cold War

Zimna wojna
lördag 10 november 2018 kl 21:30

Filmnummer: 

85

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Premiärdatum: 

2018-11-16

Åldersgräns: 

Längd: 

88 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Paweł Pawlikowski, som regisserade Oscarsvinnaren Ida, ligger bakom denna makalöst vackra kärlekshistoria med efterkrigstidens Europa som fond. Pawlikowski inspirerades av sina föräldrars kärlekshistoria när han skapade Cold War, som genomsyras av cool jazz, stormiga känslor och magiskt svartvitt foto.

När pianisten Wiktor och sångbegåvningen Zula möts i Polen drabbas de av en omedelbar, passionerad förälskelse. Den återhållsamme Wiktor har finkulturell bakgrund medan temperamentsfulla Zula är van att slåss ur underläge. De förenas av kärleken till musiken och en attraktion som varken geografiska avstånd eller tidens tand rår på, men deras relation blir lika destruktiv som oundviklig. I Polen tvingas Wiktor och Zula bli en del av Sovjets propagandamaskin. När de ser chansen att fly till Paris tar de beslutet som för alltid kommer att påverka deras liv.

The Guardians recensent Mark Kermode sitter mållös i biosalongen, djupt imponerad av Cold War som för hans tankar till en remake av Casablanca eller La La Land av Andrzej Wajda eller Agnieszka Holland. En film du inte får missa med andra ord.

Betygsättning: 

Average: 1 (1 vote)