Colette

torsdag 15 november 2018 kl 18:30

Filmnummer: 

64

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Premiärdatum: 

2018-10-19

Åldersgräns: 

Längd: 

111 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Colette är en litterär legend, den första kvinnan i Frankrike som fick en statsbegravning. Hon gifte sig ung med förläggaren Henri Gauthier-Villard, en drickande, spelande och otrogen make, en vivör med Horace Engdahls vokabulär. 

Den fascinerande franska ikonen Colette porträtteras av Keira Knightley, som är briljant i sin tolkning av en människa i färd med att bryta sig loss från samtidens korsetter och konventioner. Både Keira Knightley och Dominic West är strålande i sina roller och duon Willy/Colette, ett länge attraktivt affischpar för moderna, liberalt sinnade människor i Paris vid förrförra sekelskiftet. Han uppmuntrar hennes talang när han ser den, men när hon har mage att föreslå att även hennes namn kanske skulle kunna stå på omslaget till romanerna som hon skriver blir tonen en annan.

Ett härligt kostymdrama som berättar om en svunnen tid på ett fräscht och mycket välgjort sätt. När det omstörtande frihetsbudskapet dessutom lyckas eka genom århundradena och klinga lika sant då som nu har det verkligen lyckats.

Betygsättning: 

Inga röster än