Det blåser upp en vind

Kaze tachinu
lördag 8 november 2014 kl 18:30

Filmnummer: 

66

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Premiärdatum: 

2014-04-04

Åldersgräns: 

Längd: 

126 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Det blåser upp en vind är den sista filmen från den internationellt kända japanska regissören Hayao Miyazaki, och är animerad av Studio Ghibli. Samarbetet har tidigare lett fram till internationella succéer som Princessan Mononoke och Spirited Away.

Jiro drömmer om att flyga och designa vackra flygplan. Han är dock närsynt redan från unga år och kan inte bli pilot. Inspirerad av den italienska flygplansdesignern Caproni söker han sig i stället till ingenjörsyrket och blir 1927 anställd av Mitsubishi. Han går vidare till att till slut själv bli en av världens mest innovativa och erkända flygplanskonstruktörer.

Filmen följer stora delar av hans liv och många av de historiska händelser som präglat Japan, som den stora Kanto-jordbävningen 1923, den stora depressionen, tuberkolosepedemin och hur landet drogs in i krig. Filmens namn är baserat på ett citat från en dikt som fransmannen Paul Valéry skrev strax efter första världskrigets fasor, “Det blåser upp en vind!… Vi måste försöka att leva!”. Vissa ser diktraden som en symbol för existentialisten Miyazakis hela livsverk.

Det blåser upp en vind var 2013 års bäst säljande biofilm i Japan, hyllades av kritikerna och fick ta emot flera större filmpriser. Filmen var 2014 nominerad till en Oscar för bästa animerade film.

Betygsättning: 

Average: 7 (1 vote)