Förolämpningen

L'insulte
söndag 11 november 2018 kl 20:45

Filmnummer: 

77

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Premiärdatum: 

2018-07-27

Åldersgräns: 

Längd: 

112 min

Svensk distributör: 

Handling: 

I detta täta, Oscarsnominerade rättegångsdrama utvecklas ett simpelt gräl mellan två män till ett fall som uppmärksammas över hela landet. Den palestinske flyktingen Yasser är byggförman i ett hus i Beirut där de boende är kristna libaneser, bland dem bilmekanikern Toni och hans gravida fru. När Toni från sin balkong ryker ihop med Yasser om ett felaktigt monterat avloppsrör övergår osämjan snabbt från ord till rena våldsamheter. Inför rätten konfronteras männen inte bara med varandra utan också med sina egna fördomar, samtidigt som mediacirkusen snurrar allt snabbare.

“Vår personliga historia betyder allt. Åtskilliga självhjälpsböcker och psykologiska analyser har skrivits i ämnet. [...] Inte lika ofta talas om den kollektiva historien. Den som påverkar genom politiska sår och upplevda orättvisor. Den gemensamma historien som binder folk samman och som berättas utifrån olika perspektiv, beroende på vad man identifierar sig som.
Om detta handlar Förolämpningen. När en politiskt laddad förolämpning kastas från en kristen libanes mot en palestinier är det inte bara ord som slungas, utan även generationers frustrationer, ilska och sorg, men också fördomar.” – Caroline Hainer, SVT

Betygsättning: 

Inga röster än