Frantz

fredag 17 november 2017 kl 18:30

Filmnummer: 

63

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Åldersgräns: 

Längd: 

113 min

Svensk distributör: 

Handling: 

I en liten tysk stad kort efter första världskrigets slut lever Anna tillsammans med sin döda fästmans familj. Frantz dog på slagfältet, och varje dag går hon till hans grav för att sörja. En dag ser hon en ung man som lägger blommor på hans grav. Mannen är fransman, en fiende, men också en länk till hennes älskade fästman. Adrian, som han heter, berättar om sina möten med Frantz före kriget, i Paris. De delade kärleken till det sköna i livet. Men kriget skiljde vänskapen åt; nu är han där för att hedra sin döda vän.

Anna tar med honom till Frantz föräldrar. Där motsätter sig särskilt fadern besöket. ”Varje fransman är min sons mördare”, säger han. Men när han hör om Adrians och sonens vänskap mildras hans inställning. Hur kunde människor som så mycket delade uppfattning om livet, konst, musik och kultur gå i krig mot varandra?

Frantz (som är baserad på Ernst Lubitsch 85 år gamla Den brustna melodien) är dessutom en estetisk triumf; en i dubbel bemärkelse vacker film som mixar svartvitt och färg på ett nästan sensuellt sätt. [...] Frantz är en film som, om än bara för några minuter, ger hopp om mänskligheten.” – Fredrik Sahlin, SVT

Betygsättning: 

Inga röster än