Hur gör man för att rädda ett folk?

Hur gör man för att rädda ett folk?
torsdag 6 november 2014 kl 18:30

Filmnummer: 

53

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Åldersgräns: 

Längd: 

59 min

Handling: 

Vi är väldigt förväntansfulla över att få visa Maja Hagermans senaste dokumentär om ledaren för världens första statliga rasbiologiska institut 1922 – 35, läkaren och professorn Herman Lundborg. Han som talade hotfullt om rasblandningens degenererande effekter men fick själv barn med en kvinna med finsk bakgrund och som han själv tyckte även bar samiska drag. En av hans assistenter i Lappmarken.

Maja Hagerman att presentera filmen och hon tillsammans med historikern Curt Persson kommer efter visningen att finnas där för frågor. Så varmt välkomna att komma med frågor och diskutera det inte allt för kända kapitlet i svensk historia! Filmen är 59 minuter och vi beräknar ca 1 timme för diskussion efteråt.

Under många år har Maja Hagerman berättat i radio, tv och tidningar om nya rön inom humanistisk forskning, om allt från arkeologi till mentalitetshistoria. Känd för allmänheten blev hon redan med debutboken Spåren av kungens män, som också vann Augustpriset 1996. Maja Hagerman blev 2012 hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten vid Uppsala universitet. Samma år tilldelades hon Disa-priset “för hennes framstående populärvetenskapliga författarskap”. Tillsammans med Claes Gabrielson har hon gjort flera filmatiseringar, som tv-serien Tusenårsresan och dokumentärerna Den keltiska gåtan och Heliga Birgitta.

Betygsättning: 

Average: 10 (1 vote)