I lapplandsbjörnens rike

lördag 19 november 2016 kl 12:00

Filmnummer: 

89

Programanmärkningar: 

Biljettpris 30 kr

Regi: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Premiärdatum: 

1940-12-21

Åldersgräns: 

Längd: 

83 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Vi är stolta över att kunna visa två av Stig Wessléns fantastiska dokumentärer som Svenska Filminstitutet nu har digitaliserat.

Wesslén var den första som lyckades filma fjällräven och den svenska björnen i full frihet. Kritikerna lyfte dokumentären om de lappländska djuren till skyarna. Filmen följer växt-, djur- och fågellivet i nordligaste Sverige genom naturens olika växlingar under ett år. Det genomgående motivet är kampen för tillvaron i ödemarken under hårda och brutala former. "Kamerajakt" kallade Stig Wesslén sitt filmande, och här smyger man på orrar och fjällrävar och älgar och björnar och rovfåglar. Och snubblar över rasande lämlar som fräser åt kameran "på sin ödesbestämda vandring mot döden".

Det tog sex år att göra I lapplandsbjörnens rike, som vid sidan av "djurupptagningarna" visar hur expeditionen arbetat. Kameran göms i en koja som täcks med tre lager mossa för att motorn inte ska skrämma djuren, och innan man lämnar kullen så att djuren ska hinna vänja sig vid den, monterar man en blindlins i öppningen där linsen sedan ska sitta.
Filmarna är aldrig i samma bild som sina objekt. Det var grundläggande för Wesslén att djuren var helt ostörda. 

Magnus Rosborn från Svenska Filminstitutet och Wessléns dotter Ulla Lundström presenterar filmen.

Betygsättning: 

Average: 7.5 (2 votes)