Ingeborg Holm

onsdag 15 november 2017 kl 18:30

Filmnummer: 

70

Programanmärkningar: 

OBS! Visas i Kiruna Kyrka

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Åldersgräns: 

Längd: 

73 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Victor Sjöströms Ingeborg Holm – en modern tragedi i fyra akter – står som den kanske första milstolpen i svensk filmhistoria. Det var den första film att göra ett sådant intryck att den verkligen kom att förändra det svenska samhället; Ingeborg Holm följdes av stora socialpolitiska debatter vilka ledde till att reglerna för hur den tidens fattigboenden sköttes förändrades. Den här visningen kommer att framföras i Kiruna kyrka och ackompanjeras av Alexandra Pilakouris på orgel, en unik och annorlunda filmupplevelse du inte får missa!

Ingeborg Holm och hennes man Sven lever ett lyckligt familjeliv med sina tre barn. Lite senare i hemmet får mannen ett brev som berättar att han på grund av sin stora skötsamhet beviljats ett lån för att öppna en speceriaffär. Ingeborg och Sven gläds åt framtiden, men Ingeborg oroar sig något för mannens hosta och det ska visa sig att hennes oro är välgrundad. Han blir inte bättre och dör senare varpå Ingeborg tar över speceriaffären, men hon får ingen hjälp av de anställda och blir av med såväl affären som sina barn när hon hamnar på fattigboende och sedan dårhus.

Musik:
Alexandra Pilakouris är organist i Linköping. Hon började sin musikaliska bana i musikskolan genom att spela piano och sjunga i körer. Så småningom ersatte orgeln pianot som huvudinstrument och kantors-examen avlades vid Ersta Sköndal Högskola.
Därefter följde organiststudier vid Göteborgs Musikhögskola och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon sista året studerade i Nederländerna som utbytesstudent vid Conservatorium van Amsterdam. Vidare fortsatte Alexandra studera vid Musikhögskolan i Piteå på Konsertorganistprogrammet parallellt med hennes dåvarande tjänst som biträdande domkyrkoorganist i Härnösands Domkyrkoförsamling.

 

Betygsättning: 

Inga röster än