Ingen riktig finne

onsdag 6 november 2013 kl 18:30

Filmnummer: 

50

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Åldersgräns: 

Längd: 

90 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Kai Latvaletho är i 40-årsåldern och är en framgångsrik rockgitarrist som lever ett gott liv. Men nånstans känns det ändå inte bra. Han föddes i Finland och som tvååring flyttade han med sin familj till Göteborg för att sedan som tonåring flytta tillbaka till Uleåborg. Han känner att kanske finns svaret på missmodet i barndomsstaden och tar sin far Tauno på en roadtrip genom Sverige för att söka svar. Resan blir ett känslosamt samtal mellan far och son; det pratas minnen, familjehemligheter, svek och alkoholism. Vägen de åker kantas av musiker som spelar finska emigrantsånger från 1970-talet, sånger om svårmod och sorg, kärlek och hemlängtan.

Ingen riktig finne är en film som handlar om rotlöshet och utanförskap på ett rörande sätt. Insikten om att vi nog har uppfostrat nya generationer i Sverige som inte känner sig som svenskar, vare sig i första eller andra generation, dröjer sig kvar.

Filmen tilldelades Dragon Award Best Nordic Documentary på Göteborg International Film Festival 2013. Vid Tampere Film Festival 2013 förärades filmen inte mindre än tre olika priser: Main Award, Risto Jarva Award samt publikens pris, Audience Award.

Betygsättning: 

Inga röster än