Jag stannar tiden

Jag stannar tiden
onsdag 5 november 2014 kl 18:30

Filmnummer: 

50

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Åldersgräns: 

Längd: 

82 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Vi är så glada att Gunilla Bresky kommer till festivalen för att presentera sin prisbelönta dokumentär ”Jag stannar tiden” om den ryske krigsfotografen Vladislav Mikosha.

Filmen som tagit fem år att färdigställa ger ett unikt vittnesmål från andra världskriget utifrån Mikoshas dagböcker (hans röst görs av Jonas Karlsson) – från de blodiga slagen på Östfronten; Svarta havet, Sevastopol, Krim och Kaukasus till mötena med Frank Capra, Ingrid Bergman och Charlie Chaplin i Hollywood.

Bresky har tidigare prisats för andra dokumentärer som utgår från andra världskriget. ”Nattens häxor” (2008) handlade om kvinnliga sovjetiska bombpiloter och ”En grå filt med broderade blommor” (2004) skildrade en norsk fiskarhustru som blev motståndskämpe och hamnade i tyskt fångläger.

Filmen är en dokumentär om Vladislav Mikosjas (1909-2004) arbete som krigsfotograf under andra världskriget. Före tyskarnas anfall jobbar han på biograf och utbildar sig till filmfotograf i Moskva, men när Hitler anfaller blir han inkallad. Som fotograf i den sovjetiska armén skildrar han striderna vid Svarta havet, de blodiga anfallen på Sevastopol och Krim, reträtten till Kaukasus, och följer en konvoj från Archangelsk genom det livsfarliga Barents hav till London och New York. Där skapar han och hans bilder opinion mot Tysklands krig i Europa.

Våren 1943 kommer han till Hollywood där han, bland andra, träffar Ingrid Bergman och Frank Capra. Han blir också inbjuden till Charlie Chaplin som blir djupt berörd när han ser bilderna från östfronten. Mikosja blir erbjuden att stanna, men han vill hem, och återvänder till fronten där han fortsätter att dokumentera kriget. I filmen varvas Mikosjas egna ord med hans bilder från kriget och vi får ett porträtt av en man och ett historiskt skeende som vi inte får glömma.

Betygsättning: 

Average: 10 (1 vote)