LKAB:s Gruvskatter

lördag 9 november 2013 kl 14:30

Filmnummer: 

65

Tal: 

Textning: 

Åldersgräns: 

Längd: 

90 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Från Lapplands gruvfält 1913

Hur såg gruvbrytningen i Malmfälten ut för hundra år sedan? I Från Lapplands gruvfält 1913 får vi följa malmens väg, från sprängning till lastning, beredning och transport till malmbåtarna i Narvik. Vi får även se vyer från samhället i Kiruna och Gällivare som ger en kort inblick i gruvarbetarnas liv för ett århundrade sedan.

 

Kiruna

LKAB:s gruva, Kiruna 1937. Hur bedrevs gruvbrytningen på den här tiden?

Filmen visar hur man borrade, laddade och sprängde för nästan 75 år sedan. Vid den här tiden sprängde man inte på nätterna som nu, utan under lunchrasterna, och rasbranterna rensades för hand. Arbetet var tidvis mycket farligt och olyckor skedde lätt.

 

Malmberget

I Malmberget hade man 1937 bara underjordsbrytning. Filmen visar att man börjat tänka på arbetsmiljön men att man ännu har långt kvar till dagens högteknologiska produktion. Här sker ännu det mesta arbetet med handkraft.

 

Från ödemark till stad

I denna film från mitten av det förra århundradet visar man upp den stora utveckling som Kiruna genomgått på några få år. Man håller nu konserter i kyrkan, erbjuder lunchservering i skolan och har tillgång till modern sjukvård. Nybyggnationer i form av skolor och bibliotek banar väg för yrkesutbildningar, och staden erbjuder även en aktiv fritid med pimpelfiske och skidåkning i fjällen.

 

Kiruna – Narvik

Vi förflyttar oss snabbt till 1967 och utvecklingen går framåt. Nya malmfyndigheter hittas ständigt. Vi får följa med till Svappavaara, på den här tiden Sveriges modernaste gruva. Här bedrivs utvinningen i dagbrott och malmen sovras och anrikas på plats för att sedan transporteras vidare ut i världen. Filmen låter oss följa med in i produktionen för att titta närmare på arbetet och de maskiner och verktyg som användes då. Vi får även se bilder från både Kiruna och Narvik, kanske känner du igen dig!

Betygsättning: 

Inga röster än