The Man Who Stole Banksy

The Man Who Stole Banksy
söndag 11 november 2018 kl 16:15

Filmnummer: 

80

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Premiärdatum: 

2018-09-21

Åldersgräns: 

Längd: 

93 min

Svensk distributör: 

Handling: 

En äventyrshistoria om gator, konst, åsnor och kapitalism. År 2007 reste den mytomspunne gatuartisten Banksy till Palestina för att måla bilder på den mur som Israel byggt genom området. Särskilt en av målningarna förargade israelerna: En bild på en israelisk soldat som kräver en åsna på ID-handlingar. En lokal taxichaufför bestämmer sig för att skära ut målningen med mur och allt . Planen är att sälja den tillbaka till väst.

Filmen har många bottnar: Vad är konst? Vad är propaganda? Hur reagerade man från palestinskt och israeliskt håll när en av världens mest kända gatuartister gjorde deras gator till sin kanvas?

Den svarta konstmarknaden som vuxit upp kring gatukonsten belyses också i filmen, allt medan olika kulturer och olika syn på konst och vad som överhuvudtaget är konst kolliderar. När blev det som tidigare sågs som klotter till konst och därmed värt stora pengar? Liksom Banksys konst skulle vara meningslös tagen ur sitt sammanhang blir det faktum att en bit tegelmur dyker upp på ett internationellt auktionshus obegripligt, i avsaknad av miljön och ramverket konstverket skapades i.

Betygsättning: 

Inga röster än