Nausicaä från Vindarnas dal

Kaze no tani no Naushika
lördag 10 november 2018 kl 13:45

Filmnummer: 

92

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Premiärdatum: 

2009-04-17

Åldersgräns: 

Längd: 

117 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Vi är glada att i år kunna visa anime-succén som lade grunden till Studio Ghibli, med ett tema som aldrig varit mer aktuellt, jordens nära förestående undergång till följd av människors oförmåga att leva i samklang med naturen.

För tusen år sedan förintades civilisationen av ”de sju dagarna av eld”. Sedan dess lever människorna i små, rivaliserande grupper skilda åt av en giftig svampdjungel fylld av jätteinsekter. Prinsessan Nausicaä kommer från den fridfulla Vindarnas dal och försöker ta reda på den sanna naturen hos, och hitta ursprunget till den ogästvänliga värld hon lever i. Hon kan kommunicera med insekterna och vill helst av allt skapa fred. Men när ett av de vapen som en gång ödelade jorden hittas så utbryter bland människorna ett krig som snabbt eskalerar utom all kontroll.

Det var framgångarna med Nausicaä från Vindarnas dal som gav Hayao Miyazaki och Isao Takahata möjligheten att starta sin egen studio – Studio Ghibli. Nausicaä från Vindarnas dal är en bearbetning av Hayao Miyazakis mangaserie med samma namn. Filmen baserar sig på de två första volymerna.

Betygsättning: 

Average: 8.5 (2 votes)