Northern Disco Lights

fredag 17 november 2017 kl 18:45

Filmnummer: 

62

Regi: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Åldersgräns: 

Längd: 

75 min

Handling: 

Northern Disco Lights berättar historien om en grupp tonåringar i den arktiska staden Tromsö som startade en kedja av händelser som skulle förändra hela landet. För att fly från tristessen i att växa upp i en avlägsen utpost skapade de sin egen musikscen, startade radiostationer, hade fester, byggde syntar och skrev låtar. Ryktet spred sig till likasinnade och inspirerade en hel generation av ungdomar att förändra dansmusiken och Norge för alltid.

Med en produktionstid på över 30 månader reste filmteamet över hela Europa och intervjuade närmare 70 personer, till exempel Bryan Ferry, Bjørn Torske, Prins Thomas, OJ Strangefruit, Todd Terje, Nemone (BBC 6 Music), Mental Overdrive, Idjut Boys, Lindstrøm, Bill Brewster och många andra.

Över 200 stillbilder och videor grävdes fram, bland annat tidigare osett arkivmaterial, häpnadsväckande drönarbilder och fantastiska animationer. Resultatet är en 20-årig berättelse som rör sig utanför musikdokumentärens område, med kamp, tragedier, inspiration, upptäckter och renodlad hedonism. Filmen har fångat tidsandan i en globaliserad värld, sammanflätad av musik.

Betygsättning: 

Inga röster än