Radiobio

torsdag 17 november 2016 kl 12:00

Programanmärkningar: 

Gratis

Tal: 

Textning: 

Åldersgräns: 

Längd: 

180 min

Handling: 

Premiär för Radiobio i Kiruna!

Vi bjuder kirunaborna på gratis radiobio torsdag 17 november. När ljuset dämpas lyssnar vi på radio tillsammans; en garanterat annorlunda och stark lyssningsupplevelse.
Efteråt finns det tid för frågor och samtal. Välkomna också att träffa personal från P4 Norrbotten: lokalreporter Alexander Linder, kanalchef Patrik Boström, agendachef Maria Lindgren och programutvecklingschef/publikredaktör Eva Elke. Dessutom kommer programledaren Lena Callne, som först spelar upp sin P4-dokumentär, att sedan direktsända P4 Norrbottens eftermiddagsprogram kl 15.00-16.45
 
12:00-13:00 P4-dokumentären I Emmas fotspår. 40 minuter om emigration och tabun. Lena Callne gör en resa västerut och berättar en släktsaga. Hon finns på plats för att svara på frågor och prata med publiken efter lyssningen.
 
13:00-13:30 Fjällradio! En ljudlig resa då reportrarna Magdalena Martinsson och Sigrid Flensburg tar oss med till fjälls. Magdalena kryper och hasar fram genom smala passager och längs underjordiska bäckar i Björklidens grottsystem långt under jord.
Sigrid skidar med en ripjägare på fjället och lagar ripbröst till middag. Vi träffar fjällräddningshundar och hör en lavinhund få vittring på och gräva fram en människa under snön.
 
13:30-14:00 Röster från det förflutna. Vi spelar upp några pärlor ur Sveriges Radios stora arkiv. Röster från Kiruna i början och mitten av 1900-talet, bl.a. rallare, nybyggare och sjuksköterskan Syrena som hade en egen sjuksköterskekåta i Vuoskojaure.
 
14:00-15:00 Renskötaren som la av. P1-dokumentär av Emil Östlund om renskötaren Per-Ola Blind, och hans svåra beslut att sluta med renskötseln. Han är på plats i salongen för att prata med publiken efteråt.
 
18:30-20:30 Den stora gruvstrejken 1969/1970. P3-dokumentär av Anton Berg om strejken som inte bara präglat Kiruna, utan också räknas som en av de mest avgörande striderna mellan arbetsgivare och löntagare i Sverige. På plats i salongen finns bl.a. en av de medverkande i dokumentären, Lars Lindberg, som då var reporter på Norrbottenskuriren.

Betygsättning: 

Inga röster än