Resan till månen / En extraordinär resa

Le Voyage dans la lune / Le Voyage extraordinaire
söndag 9 november 2014 kl 21:00

Filmnummer: 

80

Regi: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Premiärdatum: 

2014-11-26

Åldersgräns: 

Längd: 

76 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Resan till månen har kallats världens första science fiction-film. Den producerades 1902 och är betraktad som scenmagikern och filmpionjären Georges Méliès största verk och en av de viktigaste filmerna någonsin.

I denna film, det absolut första rymdäventyret, får vi följa sex medlemmar från en astronomiförening på en makalös expedition till månen. Där möter de bland annat himlavalvets invånare, jättelika svampar och så klart ogästvänliga utomjordingar.

Efter att den varit förlorad i många decennier visar vi i år originalfilmen i restaurerat skick och i färg. Vi följer upp med dokumentären En extraordinär resa där vi får följa det filmteam som gjort det hela möjligt. Dokumentären skildrar originalfilmens resa från produktion och premiär under 1900-talets början, via upptäckten av en nitratkopia i färg 1993, till den hyllade nypremiären i Cannes 2011, där den färdigrestaurerade kopian visades för första gången inför publik. I dokumentären berättar även ett antal kända regissörer hur de formats av Méliès verk samt storheten och vikten av dess återkomst.

 

Betygsättning: 

Inga röster än