The Square

söndag 12 november 2017 kl 18:00

Filmnummer: 

82

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Åldersgräns: 

Längd: 

142 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Ruben Östlund är tillbaka, denna gång med en Guldpalm-vinnare och ett Oscarsbidrag! The Square är en stjärnspäckad och vass satir över vår samtid – om gemenskap, civilkurage och vårt behov av självcentrering i en allt osäkrare värld.

Christian är en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum. Han kör elbil och försöker leva som han lär. Dagarna innan utställningen The Square, ett verk som ska påminna om vårt gemensamma ansvar i det offentliga rummet, ska öppna blir han bestulen på öppen gata, något han varken kan skaka av sig eller låta passera obemärkt. Han påbörjar en jakt på förövaren och försätts i allt mer pressade situationer som får honom att börja ifrågasätta sin egen moraliska kompass. Samtidigt måste Christian hantera den PR-byrå som museet anlitat för att marknadsföra den kommande utställningen, något som visar sig ta en oväntad riktning och som försätter såväl den konstnärlige ledaren som muséet i kris.

“Ruben, Ruben, Ruben… suck. Lika odräglig som genialisk. [...] Hjärnan kokar efter 142 minuter i Ruben Östlund-land. De moraliska kullerbyttorna gör sitt jobb, och jag är både road, irriterad och framförallt: ställd mot väggen.” – Sofia Olsson, Kulturnyheterna SVT

Betygsättning: 

Average: 10 (1 vote)