Om festivalen

Så var det dags igen – filmfestival! Den 28:e i ordningen.

Även i år inleder vi med en film med Kiruna-anknytning, det norska Oscars-bidraget Thelma som delvis spelats in i ”Kirunawood”. Filmen har biopremiär den 17 november. Thelma är en övernaturlig thriller om en ung kvinna som inser att hon har stora krafter. Den utspelas i en realistisk miljö och har redan börjat låta tala om sig på andra filmfestivaler.

Vid sidan av ett fullmatat utbud av filmer, gör vi om förra årets radiobio med tre föreställningar. För er som undrar vad sjutton Radiobio är så är det radio i nedsläckt biosalong. Jag var själv tveksam, men det var lite av magi att sitta där i mörkret och lyssna på radio. I år har vi en smygpremiär på en sprillans ny radiodokumentär, radioteatern Från en du inte känner. Sedan blir det radiobio med extra allt. I Älvfararna tar radioproducenten Hasse Alatalo och historieforskaren Curt Persson med oss på en vådlig resa längs Torne älv. Dessutom medverkar Curre och Hasse live på scenen!
 
I år återuppväcker vi även ett koncept från förr: Stumfilm med livemusik. I år heter filmen Ingeborg Holm från 1913 i regi av Victor Sjöström. Ingeborg Holm är en av våra första filmklassiker och var den första svenska film som väckte verklig samhällsdebatt och bidrog till att man ändrade lagen om fattigvård. Filmen visas i Kiruna kyrka och ackompanjeras på kyrkans orgel av Alexandra Pilakouris.
 
Nu behöver den cineastiskt lagda inte deppa ihop från dessa små avsteg från vanliga filmvisningar. Årets program är fullmatat av film som borde passa alla och envar.
Festivalen pågår ju under nio dagar och under den tiden hinner vi bränna av 48 långfilmer och 17 kortfilmer från stora delar av världen. För att lyfta fram några av föreställningarna så vill jag slå ett slag för till exempel Fares Fares nya film The Nile Hilton Incident och en repris, Dunkirk, två av höstens absolut bästa filmer.

Finland fyller ju 100 i år och för att uppmärksamma det så visar vi fem finska filmer, bland andra Land utan lag, en arktisk western som utspelar sig längs den finsk-svenska gränsen. Och vem vet, kanske händer det något annat kul kring detta jubileum? Bland de lokala filmerna märks Solens son, dokumentären om den samiske multikonstnären Nils-Aslak Valkeapää. Vi kommer också att visa en bunt Kirunafilmer från SFI:s arkiv, och Magnus Rosborn från Svenska Filminstitutet kommer hit och presenterar dem.

Så till sist, luta er tillbaka i biomörkret och njut!