Om festivalen

När detta skrivs så har det första avsnittet av SVT:s storsatsning i Kiruna, Midnattssol, visats på tv. Bortsett från en del märkliga dialekt-tolkningar bland rollfigurerna så tycks det vara en bra svensk serie. Men den påvra känslan för dialekt hos Stormare & Co. tycks inte bekymra tv-bolagen, eftersom bolag härifrån till Långtbortistan redan köpt visningsrätten. Själv föredrar jag Stormare som rysk knarkkung i Bad Boys II där han med bred rysk brytning yttrade den ikoniska repliken: ”I don’t like your hippie hop”!
 
Dessutom har ett par filmer baserade på Åsa Larssons böcker med Rebecka Martinsson spelats in. Det blod som spillts och Till dess din vrede upphör är klara och ytterligare två stycken ska vara på gång.
 
Som ni säkert sett i denna programtidning så inleder vi festivalen med premiären av Det blod som spillts!  Det är vi naturligtvis lite malliga för!
 
Vad nog inte många känner till är att Arctic Light Filmfestival redan 2011 tog initiativ till att göra Kiruna till en mer attraktiv inspelningsplats, dels genom att sy ihop helhetslösningar för hugade filminspelningar, men också genom att starta ett produktionsbolag för att utveckla lokala filmmanus, som t.ex. långfilmer om Svarta Björn och Lars Levi Læstadius. Som festival hade vi tyvärr inte tillräckligt med resurser att dra projektet i mål, men några frön sådde vi säkert.
 
Så till årets festival som är den 27:e i ordningen. Inte illa pinkat tycker vi, trots den mentala motvind det finns mot ideella arrangemang i vårt län. Det norrbottniska kulturstödet minskar som bekant med ökat avstånd från kusten.
 
Festivalprogrammet är ju som vanligt fullmatat och var och en bör hitta några guldkorn bland de 50 långfilmerna och 16 kortfilmerna i programmet. Dessutom kör vi radiobio i samarbete med SR P4. Ja ni läste rätt, radio på bio! Spännande eller hur?
 
Bland filmerna hittar vi den thailändska poetiska filmen Cemetery of Splendour om ett gäng sömniga soldater. Från Finland kommer Barnmorskan, en skildring av kärleken mellan en SS-officer och en finsk barnmorska, baserad på Katja Kettus roman med samma namn. Min pappa Toni Erdmann bör också ses även om närmare tre timmar kan kännas tungt, men ge den en chans då den gjort stor succé på många festivaler innan.
 
Och till sist ett par popcorn-filmer! Matt Damon är tillbaka som Jason Bourne och i Legenden om Tarzan kan Alexander Skarsgårds vältränade torso beskådas.
 
Vi syns i biomörkret!